Personvern på Internett – Godt forberedt mot datatyveri

Nyhetssøk på Google, feriebilder på Facebook eller surfing på bøker på Amazon: Vi lar digitale spor overalt på Internett. Ikke bare etterretningstjenestene leser der, men også hackere og reklameindustrien er interessert i våre data. Hvor farer truer, hvilke tiltak er viktige for beskyttelse av dataene og hvilke alternativer som eksisterer for data-blekksprutene.

Alle som beveger seg på internett, er under observasjon. Intelligensprogrammene Prism og Tempora har eliminert den siste tvil. Big Brother, horrorvisjonen til en overvåkingsstat, ser ut til å bli realitet. Data og tilgang til dem har blitt et globalt politisk og økonomisk magtinstrument.

“100 prosent anonymitet eksisterer aldri”

I tillegg til etterretningstjenester, cyberspioner og hackere, krever reklameindustrien personlig informasjon også. “Personlig annonsering” er det magiske ordet som gir brukeren utrolig nøyaktige kjøpsrekommendasjoner. Alle som informerer seg om katter på Google eller Facebook, forventer en reklame for kattemat i neste øyeblikk. Hver postering, hvert søk og hvert kjøp utvider kunnskapen til leverandørene og sikrer milliarder av profitt for selskapene. Så er den glassrike borgeren en realitet og uoppdaget surfing i nettet en naiv utopi? “Det er aldri 100 prosent anonymitet,” sier databeskyttelseseksperten Christoph Schäfer. “Men en rekke måter å i det minste forklare fotsporene sine på Internett.” Og: Hver bruker er pålagt å bygge opp sikkerhetsbarrierer.

Det største hindret for mer sikkerhet for personopplysninger er brukernes dovenskap. “Den sunn fornuft og eliminerer bekvemmelighet,” anbefaler den uavhengige databeskyttelsesansvarlig. Enten du surfer på PCen, bruker du smarttelefonen eller nettbrettet, hvis du vil vite dataene dine så trygt som mulig, må du være aktiv og ta forholdsregler.

Sikkerhet tar tid

Brannmur, antivirusprogrammer og systemoppdateringer er en del av grunntjenesten. Like grunnleggende som tidskrevende er kryptering av e-posttrafikk. “Du må vente på det, installere tilleggsprogramvare, få deg en personlig nøkkel og utveksle denne nøkkelen med kommunikasjonspartnerne dine”, lister ARDs onlineekspert Jörg Schieb om hindringene. For mange overgår denne innsatsen frykten for et mulig informasjonstyveri. Men spesielt med sensitive data, er sysselsetting med datakryptering verdt.Sikkerhet koster derfor tid, fremfor alt. Alle som har en gang behandlet personverninnstillingene på hans Facebook-konto, kan sikkert bekrefte det. Bare å finne de riktige alternativene blir raskt til et lite eventyr.

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70