Palmeolje: negative konsekvenser for helse og miljø

Den er i sjokoladekrem, kjeks og kjeks: Palmeolje er den billigste og mest brukte vegetabilske oljen i verden. Hvordan kan bærekraftige varer identifiseres?

For palmeoljeprodusenter tilbyr en rekke gunstige egenskaper: Den er billig, varmestabil og kan behandles godt. Men siden oljepalmer vokser nesten utelukkende der ellers regnskogene trives, blir millioner av hektar, hvorav noen er ulovlig ryddet, offer for dyrkingen. Skrå-og-forbrenningen driver ikke bare klimaendringene, men driver også dyr og mennesker ut av deres habitat. Dyrking av oljepalmer skaper ikke bare økologiske, men også sosiale problemer. Mange ønsker derfor å unngå billig olje eller foretrekker produkter med bærekraftig palmeolje.

Hvordan kjenner jeg igjen palmeolje i maten?

Siden slutten av 2014 må fettets opprinnelse i ingredienslisten være i tillegg til klassens navn “vegetabilsk olje” i henhold til EUs matlov, dvs. “palme”, palmefett eller “palmeolje”. For kosmetikk og vaskemidler er ikke slik merking nødvendig.Hvorvidt palmeoljen kommer fra bærekraftig produksjon, er imidlertid vanligvis ikke synlig. En statlig sel eksisterer ikke så langt. Kjøpere er avhengige av de sjeldne frivillige merkelappene og instruksjonene fra leverandøren. Disse er ofte dårlig forstått, og kritikere synes de forskjellige sertifiseringene er utilstrekkelige.

Barn konsumerer raskt for mange miljøgifter med palmeolje

Raffinering av palmeolje kan produsere økte mengder fettforurensninger sammenlignet med andre vegetabilske oljer, inkludert 3-monoklorpropandiol fettsyreester (3-MCPD). Dette stoffet er muligens kreftfremkallende.Forbrukssenteret Bayern har intervjuet noen produsenter av palmeoljebaserte bakevarer, pålegg og snacks om innholdet av 3-MCPD i produktene sine. Elleve produsenter har svart med detaljert informasjon om fettforurensninger. Deres data viser at barn raskt overskrider den fortsatt akseptable daglige mengden av 3-MCPD.

Når du handler etter barn, må du være spesielt oppmerksom på håndfrie produkter.

Tips for shopping

Unngå å bruke sterkt bearbeidede matvarer med palmeolje. For å hjelpe deg med å se på listen over ingredienser eller produsentens referanse som “Uten palmeolje”.Hvis du ikke finner noen alternativer uten palmeolje: Foretrekk mat med organisk palmeolje (fair and trade labels).Kok og stek deg selv med ferske, ubearbeidede mat oftere.Ingredienser avledet fra palmeolje og brukt i kosmetikk kan gjenkjennes, for eksempel ved navn som natriumpalmitat, isopropylpalmitat, palme-kjernealkohol, glyserylpalmitat eller pamamid DEA.

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70