Detox – sunnere ved avgiftning?

Mange detox-produkter annonseres som “avgiftende og rensende kroppen”. Holder produktene det de lover?

Hva ligger bak annonsen for Detox-produkter?

Mange kosttilskudd annonseres som “detox”. “Detox” er forkortelsen for avgiftning og betyr avgiftning. Tilsvarende kapsler eller pulver er ment å rense kroppen fra innsiden og redusere eller eliminere antatte eller ekte giftopphopninger. Ingrediensene til slike produkter er forskjellige og spenner fra helbredende jord, brennesle eller mynte til frukt- eller grønnsaksekstrakter til supermat som goji eller acai bær. Rengjøring av lever, nyre og tarm skal – ifølge produsenter – føre til mer energi, styrke immunforsvaret, redusere vekten og generelt øke trivselen.

Men slike utsagn er ikke vitenskapelig bevist. Verken produktene i seg selv, med deres respektive sammensetninger, er blitt studert i studier for en mulig avgiftningseffekt eller de individuelle ingrediensene. En ansamling av giftstoffer (ofte kalt “slagg”) eller andre ansamlinger av metabolske produkter kan ikke oppdages i kroppen. Lever og nyre er de viktigste avgiftningsorganene i kroppen. De fungerer så bra hos sunne mennesker at det knapt gjenstår skadelige stoffer. Faktisk inneholder mange “detox” -produkter ingredienser som ganske enkelt er dehydrerende – men ikke avgiftende – (for eksempel einerbær, brennesle, nål, grønn havre, løvetann osv.). Imidlertid kan konstant bruk av slike høydosemidler øke utskillelsen av visse mineraler og redusere effekten av medisiner.

Hva er detox?

Detox er forkortelsen for det engelske uttrykket detoxification og betyr avgiftning. Dette refererer til metabolismen i kroppen og muligens utskillelse av giftige stoffer via leveren og nyrene. Så menneskekroppen har mekanismer for å fjerne skadelige stoffer fra organismen. Trenger det fortsatt en avgiftning med kosttilskudd? I følge produsentene er dette tilfelle ettersom kroppen må frigjøres fra akkumulerte giftstoffer og slagger. I følge det tyske ernæringsselskapet er det imidlertid ingen grunn til å gjøre det: “I en sunn menneskekropp er det ingen ansamling av avfall og avsetning av metabolske produkter. Ubrukelige stoffer skilles ut via tarmen og nyrene.

Hvilke ingredienser finnes i detoxprodukter?

Detox-tilskudd varierer veldig i sammensetningen. Ingredienser av detoxprodukter kan være: aloe vera, anis, chlorella, fennikel, psyllium, grønn te, helbredende jord, kalsium, gresskarfrø, gurkemeie, magnesium, mate, peppermynte, spirulina og mange flere, samt forskjellige vitaminer, mineraler og sporstoffer. Disse ingrediensene tilbys i kapsel- eller pulverform for å avgifte kroppen eller som et supplement til en avgiftningsbehandling.

Det finnes også zeolitbaserte detoxprodukter. Zeolitter er krystaller som forekommer naturlig i vulkanske bergarter så vel som syntetisk produsert. Zeolitter kan fange tungmetaller på grunn av overflaten. Imidlertid mistenkes de for å avskjære også mineraler fra kostholdet, som er nødvendige for den menneskelige organismen.

Kan detox-produkter forurenses?

Zeolitbaserte detoxprodukter kan til og med inneholde jevn tungmetaller, spesielt bly. Tungmetaller som bly, kadmium, kvikksølv eller til og med arsen kan akkumuleres i kroppen og har en giftig effekt på sentralnervesystemet eller organer som leveren, nyrene eller bukspyttkjertelen. De bør derfor være til stede i matvarer i så små mengder som mulig.

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70