Acai – den brasilianske mirakel bær?

Hva er bak reklamen på acai-inneholder kosttilskudd?

I reklame liker selskaper å snakke om «brasiliansk mirakelbær» med en utrolig utrolig konsentrasjon av antioksidanter og essensielle fettsyrer. Antioksidanter (som vitaminer og visse fytokjemikalier) bidrar til å eliminere de såkalte frie radikaler i kroppen. I tillegg bør acai berry ha “anti-inflammatorisk potensial” og dermed risikoen for flere sykdommer slik. Reduser kardiovaskulær sykdom og kreft. Acai produkter er også mye spioneringen for å hjelpe vekttap, øke energi og vitalitet, og styrke immunforsvaret.For de påståtte antioksidanter og antiinflammatoriske effekter av acai berry, finnes det ingen pålitelige kliniske studier. Ekstrakter eller fruktpulver som finnes i kosttilskuddene kan også avvike vesentlig fra hverandre. Ekstrakt A og ekstrakt B er derfor ikke sammenlignbare med hverandre, og effekten er ikke overførbar.I tillegg finnes antioksidanter også i lokale frukter og grønnsaker som blåbær, solbær eller rødkål. I motsetning til høydose acai bærekstrakter er det ikke mulig å overdose frukt i naturlig form.

Hva skal jeg se etter når jeg bruker Acai-produkter?

Acai bær inneholder høye nivåer av mangan. Ifølge den europeiske fødevaresikkerhetsmyndigheten (EFSA) er det tilstrekkelig inntak av mangan for voksne 3 mg per dag, for barn i alderen 7-11 år mellom 0,02-0,5 mg mangan per dag. Et betydelig høyere manganinntak kan ha en negativ innvirkning på opptaket av jern. Dette må tas hensyn til spesielt hos barn, vegetarianere og personer med jernmangel. I tillegg er det tegn på at høye mangandoser er forbundet med symptomer på rusmidler som muskelsmerter, generell svakhet, tap av appetitt og taleforstyrrelser. En økt opptak av mangan i fortiden var for det meste via forurenset drikkevann.I tillegg til acai bær, korn, ris og nøtter teller også til manganrik mat. Derfor bidrar en liten mengde ferske acai bær bare en liten del til totalt inntak av mangan, men med 14,6 mg i 300 ml masse i drikkevarer, er det daglige maksimumet (11 mg for voksne) allerede overskredet.I prinsippet kan potensielle interaksjoner med narkotika eller allergiske reaksjoner, spesielt med eksotiske matvarer, aldri utelukkes. I hvilken grad er andre helserisiko forbundet med akaiholdige kosttilskudd – f.eks. gå ut for mye mangan – gjenstår å bli testet.

Kan Acai-produkter være forurenset?

Acai-produkter kan ha sterkt økte nivåer av petroleumhydrokarboner. Dette kan skyldes inngangen gjennom dieseldrevet tørkeutstyr og lignende. Dyrestudier har vist at petroleumkarboner lagres i organer og kan forårsake skade på leveren og lymfeknuter gjennom akkumulering.

Hva er acai bær?

Acai bær er frukten av kålpalmen (Euterpe oleracea), også kalt Jucara, Assai palm eller Açaí, som vokser hovedsakelig i den nedre Amazonas. I tillegg til fruktene blir palmehjerne forbruket. Fruktene er 1-1,4 cm høye, først rødlige og veldig skinnende. I den rette avlingen (“turia”) har de en fin lilla hud – nesten helt svart på modenhet – med et tynt lag voks. I denne fasen er innholdet av antioksidanter størst.Smaken av bærene og saften regnes som fettete, jordige og astringerende (munnkjøtt). Søtet med guarana sirup, saften skal smake kakao-lignende. For de tilbudte produktene brukes fruktmasse (masse) av varierende kvalitet fortynnet med vann generelt. Bortsett fra juice er også frysetørket pulver og kapsler tilgjengelig.

Hvilke ingredienser finnes i acai bær?

Acai bær består av nesten 50% fett og er derfor ganske høy i kalorier med 250 kcal per 100 g. Middelmasse (Medium Acai) har fortsatt 5 til 8% fett. Sukkerinnholdet i bærjuice er lavt på 3,6%. Så er bæren litt som oliven. I tillegg inneholder acai berry rikelig med mineraler som kalsium (133-309 mg per 100 g). Også ble det funnet høye nivåer av mangan (14,6 mg i 300 ml masse).Imidlertid skylder acai berry sitt rykte som et mirakel bær primært til dets høyt anthocyanininnhold (mørk rød vegetabilsk fargestoff) og antioxidant effekten tilskrives anthocyaniner. Imidlertid, ved bruk av kommersielt tilgjengelige Acai-produkter, under hensyntagen til anbefalt daglig inntak, er det i de fleste tilfeller ingen næringsrelevant mengde anthocyaniner inkludert.

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70